twee glazen champagne

Inspiratie vanaf het begin van de dag!

Champagne!

Maandagochtend 9 uur. Standaard begint het werkoverleg met het praatje van de teamleider over de prioriteiten van de komende week. Na het maken van de nodige afspraken over wie wat gaat oppakken, gaat iedereen weer naar zijn/haar werkplek. Als de medewerkers de vergaderzaal verlaten, zie ik als buitenstaander de inspiratie er niet vanaf spatten.

Ken je dat gevoel dat het in jouw team wel wat meer mag bruisen? Iedereen doet zijn of haar werk naar behoren, er gaat weinig fout, men is redelijk betrokken. Nieuwe initiatieven komen er alleen niet, alles is een beetje grijs aan het worden.

Als je hier verandering in wilt brengen is er een gereedschap dat je gemakkelijk kunt inzetten: de opmaat.

Bij een opmaat vertelt een van de aanwezigen in 5 tot 10 minuten wat hem of haar inspireert. Dat gebeurt aan het begin van de vergadering en iedere vergadering verzorgt iemand anders de opmaat.

Wat is er voor nodig?

Het enige dat je voor een opmaat nodig hebt zijn nieuwsgierigheid, belangstelling en respect. Open staan voor de inspiratie van een ander is ook wel een voorwaarde.

Waar moet het over gaan?

Alles wat jou als mens inspireert: een mooi gedicht, een mop die je recent hoorde, een nieuw nummer van je favoriete band, iets dat je kind je vertelde. Het maakt niet uit wat, zolang jij je er maar door geïnspireerd voelt.

Vaak gaan vergaderingen alleen over doelen, resultaten, cijfers en voortgang. Door te starten met een opmaat wordt de menselijke maat in het werk gebracht. In de termen van Daniel Ofman: je verbindt het IK (het individu) en het WIJ (het team of de groep) aan het HET (wat er gedaan moet worden).

Soft of zweverig?

Welnee! Met deze aanpak heb je iedere vergadering een klein teambuilding moment. Je teamleden leren elkaar steeds beter kennen en begrijpen beter wat de ander drijft. Daarmee ontstaat verbinding en meer plezier in het werk. En medewerkers die plezier in hun werk hebben zijn beter…. voor iedere organisatie!

Foto via Stocksnap